"Bijah bolestan i pohodiste me" (Mt 25,36)

060 9012

cijena poziva 6,25 kn

Operator: Moj telekom d.o.o., Trg K. ćosića 11, Zagreb mb 02497913 - tel.: 01/3659-085

Pozivom pomozite siromašnima i napuštenima

Medicinski i duhovni savjeti (6)

  • Sveto pismo

 „Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“

(1 Kor 6, 18-20)

  • Mudra izreka

“Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, čak ako to od vas i država traži.”

(Einstein)

Medicinski savjet

Laksativi

Svrha

Liječenje začepa

    „Mi preporučujemo prirodne dijete, s prirodnim vlaknima biljaka, kao jedini laksativ. No, ako morate uzeti laksativ, najzanimljiviji je psylium (srodan biljci trputac; u nas se rabe i mekinje, nap. Prev.) koji svojom masom veže vodu u crijevima i omekšava stolicu.

Postoji nekoliko preparata koji su dobiveni iz sjemenki te biljke. Služe kao pomoć pri proljevu, ali i začepu. Kako navlači vodu u stolicu, tako stvara želatinoznu smjesu i daje volumen stolici. Ne apsorbira se u probavnoj cijevi, nego samo prolazi. Budući da je prirodan proizvod, zapravo i nema nuspojava. Ipak, ni on ne djeluje uvijek. Sličan se učinak dobiva jedenjem zelenoga povrća.

Doza

      Jedna čajna žlica (5 mL), promiješana u čaši vode, dvaput na dan uobičajena je doza. Nakon lijeka treba uzeti čašu vode ili soka. Ovi su pripravci također dostupni u skupljoj, pojedinačno pakiranoj inačici za uporabu kad nemate žlicu za mjerenje. Također postoje i šumeće tablete koje se brže miješaju, a nekim su ljudima boljeg okusa.

Nuspojave 

      Ako uzimate laksativ koji djeluje volumenom bez dovoljno uzimanja vode, stvara se gel koji može biti tvrd i začepiti jednjak (cijev od usta do želudca). Dovoljno tekućine rješava problem.

Postoje i drugi laksativi koji se rjeđe primjenjuju i koji nisu prirodni. Takvi omekšivači stolice imaju zaštićene nazive, a postoje i stimulatori crijeva u koje se ubraja i kava, mlijeko i magnezij; a tu je i stari pripravak, ulje. Svi su sigurni ako se rabe povremeno, ali se može pojaviti i navika na laksative, kad oni postaju nužni za dobru pokretljivost crijeva.

(Zauzmite se za svoje zdravlje, Medicinska naklada, Zagreb, 2008., str. 50 – 51)

4. Humor:  Više smijeha – više zdravlja

„Konobar se srdi na pripitoga gosta koji nikako da plati što je popio, pa kaže:

„Ako vi u roku od pet minuta ne platite račun za popito piće, ja ću pozvati policiju!“

„Varate se ako mislite da će policija platiti za mene!“

(Iz knjige: Ilija Dilber, Više smijeha, više zdravlja, Zagreb, 2008., str. 78)