"Bijah bolestan i pohodiste me" (Mt 25,36)

060 9012

cijena poziva 6,25 kn

Operator: Moj telekom d.o.o., Trg K. ćosića 11, Zagreb mb 02497913 - tel.: 01/3659-085

Pozivom pomozite siromašnima i napuštenima

Medicinski i duhovni savjeti (8)

  • Sveto pismo

„Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.

(Mt 18, 6)

  • Mudra izreka

„Ne budeš li pustio da padneš, nećeš doznati da si nošen.“

Elmar Gruber

Medicinski savjet

ARTERIJSKA HIPOTENZIJA – NISKI KRVNI TLAK

UVOD

„Normalan tlak čovjeka srednjih godina je 120 – 130 mm Hg kao “gornja” vrijednost i oko 80 mm Hg kao “donja” vrijednost.
Kada neka osoba ima gornji tlak niži od 100 mm Hg govori se o hipotenziji te osobe.
Hipotenzičar je osoba koja ima slabu cirkulaciju krvi za potrebe organizma, te u određenim uvjetima, kao što je teži fizički napor ili nagla promjena položaja tijela ne dobiva dovoljnu količinu krvi u mozak, koji je osjetljiv na nedostatak kisika.

KLINIČKA SLIKA

Hipotenzija je rijetko pokazatelj nekog zdravstvenog poremećaja i tijelo joj se brzo prilagođava, te se često ne osjećaju nikakvi simptomi. Problem nastaje kod naglog pada tlaka kada mozak i drugi organi osjete nedostatak krvi, te nemaju vremena za prilagodbu. U tim slučajevima javlja se vrtoglavica, slabost, poremećaj vida, a ponekad i kraći prekid svjesti.

Primarna hipotenzija – To je trajno nizak krvni tlak kome su uzroci: nasljedni faktor, velike količine soli u prehrani i pretilost.

Sekundarna hipotenzija – Uzročnici su joj: infarkt miokarda, infekcije, krvarenja, trovanje, alergijske reakcije, hemodijaliza, dijabetes i oštećenja kralježnice. Uzročnici mogu biti i lijekovi kao npr. antidepresivi, beta-blokatori, diuretici i jaki analgetici.

Ortostatska hipotenzija – Najčešće se javlja nakon naglog ustajanja iz ležećeg ili sjedećeg u stojeći položaj.

Postprandijalna hipotenzija – Javlja se najčešće i to neposredno nakon jela. Osobe koje osjećaju takve smetnje bi trebale odmoriti nakon jela.

LIJEČENJE

Cilj liječenja je olakšavanje simptoma. Pacijenti trebaju povećati količinu soli u prehrani, izbjegavati nagle promjene položaja i baviti se umjerenom fizičkom aktivnošću. Ako te mjere ne dovedu do smanjenja ili nestanka simptoma, potrebno je uzimati i lijekove koji povećavaju krvni tlak.“

http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/44/bolesti-srca-i-krvozilnog-sustava/Arterijska-hipotenzija.aspx

Humor:  Više smijeha – više zdravlja

„Doktore, što treba da radim da mi ruke ostanu nježne i bijele?“

„Što i do sada – ništa.“

( Iz knjige: Ilija Dilber, Više smijeha, više zdravlja, Zagreb, 2008., str. 53)