"Bijah bolestan i pohodiste me" (Mt 25,36)

060 9012

cijena poziva 6,25 kn

Operator: Moj telekom d.o.o., Trg K. ćosića 11, Zagreb mb 02497913 - tel.: 01/3659-085

Pozivom pomozite siromašnima i napuštenima

Medicinski i duhovni savjeti (9)

  • SVETO PISMO

„Dobra je sol. Ali ako sol postane neslana, čime ćete nju začiniti? Imajte sol u sebi, a mir među sobom.“

(Mk 9, 50)

  • MUDRA IZREKA

„Dvostruko smo naoružani ako se borimo s vjerom.“

(Platon)

MEDICINSKI SAVJET

Simptomi i liječenje H1N1

Stručnjaci kažu da je hospitalizacija neophodna samo u težim slučajevima. Kod odraslih osoba, ako kod pacijenta postoji: upala pluća, bronhitis, dijabetes, bolest srca, bolest bubrega ili jetre.

Stručnjaci kažu da je sezonska gripa respiratorna zarazna bolest koja se javlja se u epidemijama, a zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma i najčešće traje pet dana, kod djece do sedam dana. Simptomi sezonskog gripa su povišena temperatura, bolovi u mišićima, kašalj i curenje nosa. Gripa se najčešće prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom.

Za razliku od sezonske gripe, tijekom pandemije H1N1 zaraznost, broj oboljelih i smrtnost znatno su veći. Simptomi H1N1 gripe su: visoka tjelesna temperatura, glavobolja, suhi kašalj, bol u grlu, bol u mišićima i zglobovima,opća malaksalost, otežano disanje i brzo umaranje.
Ova gripa može izazvati i veće komplikacije kao što su: upala uha, upala pluća i bronhitis, grčevi, toksični šok, teška upala mozga, upala srčanog mišića, oštećenje živčanog sustava i oštećenje mozga.

Stručnjaci se slažu da je bolničko liječenje neophodno samo u težim slučajevima. Kod odraslih osoba neophodna je hospitalizacija ako kod pacijenta postoji: upala pluća, bronhitis, dijabetes, bolest srca, bolesti bubrega ili jetre. U slučaju da je oboljeli dijete, sve ovisi od njegovog zdravstvenog stanja. Ako dijete boluje od astme, bolesti srca, dijabetesa,bronhitisa ili upale pluća neophodna je hospitalizacija.

Mjere zaštite od virusa su redovito pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kihanja i kašljanja, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja i izbjegavanje direktnog kontakta sa zaraženom osobom.

http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/509/vijesti/Simptomi-i-lijecenje-H1N1.aspx

Humor:  Više smijeha – više zdravlja

„Doktore, molim vas, recite mi kakvo je moje stanje?“

„Vi previše pušite, pijete i jedete, pa vam je zbog toga srce oslabilo.“

„Dobro, sad mi sve to napišite latinski kako bih mogao objasniti svojoj ženi.“

(Iz knjige: Ilija Dilber, Više smijeha, više zdravlja, Zagreb, 2008., str. 77)