"Bijah bolestan i pohodiste me" (Mt 25,36)

060 9012

cijena poziva 6,25 kn

Operator: Moj telekom d.o.o., Trg K. ćosića 11, Zagreb mb 02497913 - tel.: 01/3659-085

Pozivom pomozite siromašnima i napuštenima

Ljetne vrućine – kako utječu na organizam

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE U LJETNIM MJESECIMA ILI KAKO REAGIRA NAŠ ORGANIZAM NA LJETNE VRUČINE I SUNCE

Ljeti puno više boravimo u prirodi , na moru , rijekama , planinama uz učestala putovanja . Međutim izlaganje našeg organizma naviklog na zatvorene prostore toplini , suncu i klimi ima osim dobrih i loših – negativnih utjecaja .

POČNIMO SA KOŽOM I SUNČANJEM

Da li se sunčati ili ne ? Odgovor je – da ali oprezno .Ljeti se vrlo često prekomjerno izlažemo suncu i zanemarujemo oštečenja koja sunčeve zrake mogu izazvati na koži . Opekline , alergije , preuranjeno starenje kože , prekancerozne promjene i melanom samo su neke od štetnih posljedica sunčanja . Baš zato se preporuča izbjegavanje izlaganja suncu kad je njegovo zračenje najintenzivnije / od 11 do 16 sati / . Kožu treba zaštititi sredstvima za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom kao i njegovati nakon sunčanja da bi joj se vratila izgubljena vlaga .Međutim , postoje i povoljni učinci sunca na kožu . Pod utjecajem sunca u koži se stvara vitamin D bez kojeg nema ugradnje kalcija u kosti što je dobro radi stvaranja potrebne koštane mase i sprečavanja osteoporoze . Također se pod utjecajem sunčeve svjetlosti potiče lučenje hormona endorfina u mozgu što izaziva dobro raspoloženje . Ali isto tako predugo izlaganje suncu izrazito suši kožu izvlačeči iz nje pirodnu vlagu i masnoće te izaziva njezino ljuštenje , te time i njezinu prekomjernu osjetljivost . Tako ćemo često na plažama vidjeti izgorjela lica i tijela – često i sa alergijskim reakcijama na sunce / solarna alergija /.
Daljnja opasnost krije se u nepovoljnom utjecaju visokih temperatura i sunca na cirkulaciju .Dok će kretanje na zraku i jutarnjem suncu i plivanje u moru s jedne strane potaknuti cirkulaciju predugo izlaganje suncu i visokim temperaturama predstavljaju veliku opasnost za sve osobe sa poremečajima cirkulacije , poremečajima krvog tlaka i srčanim bolesnicima . Osobito će trpiti venska cirkulacija tako da osobe sa proširenim venama trebaju biti vrlo oprezne . Za takve osobe je korisno što više plivati a kada izađu iz vode boraviti u hladu . Isto tako kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu mogu se javiti opasnsti sunčanica i toplotni udar .

KAKO PREPOZNATI SUNČANICU –
— vidljivi znaci su blijedilo kože , pojačano znojenje , slabost , gubitak svijesti , mučnima i grčevi u trbuhu

ZNACI TOPLOTNOG UDARA SU –
— otežano disanje , glavobolja , vrtoglavica , mučnina , povračanje i visoka temperatura , ali bez znojenja , ubrzani puls i ponekad nesvjestica

ŠTO UČINITI KADA OSOBA DOŽIVI SUNČANICU ILI TOPLOTNI UDAR –
— oboljelu osobu odvesti u hladnu i prozačnu prostoriju , dati joj piti kako bi tijelo nadoknadilo izgubljenu tekučinu i minerale , te ako je u nesvijesti položiti je na bok

KAKO ZAŠTITITI ZDRAVLJE AKO SMO NA PUTOVANJU
Samo putovanje sa sobom nosi mnogo rizika i neizvjesnosti za zdravlje . Stoga treba poduzeti mjere opreza . Zbog promjene klime i prehrane moguće je trovanje zaraženim namirnicama / kremasti kolači , sladoledi i zaraženo meso / . Tako su mogući probavi problemi kao crijevne infekcije sa proljevima i povračanjem . Ne treba zanemariti ni mogućnosti uboda insekata / pčele , komarci , stršljeni / , razne alergijske reakcije na sunce , peludne alergije i alergije na hranu . Na putovanju se možemo ozljediti / nagnječenja ,uganuča , prijelomi , rane /. Stoga je najbolje da se sami pripremimo za brzu samopomoć i na put uzmemo malu priručnu torbicu / ” ljekarnu ” / u kojoj ćemo imati pripremljeno sve za prvu pomoć . To su ljekovi za temperaturu , bolove , masti i gelovi za alergije , flasteri , zavoji i sprejevi za rane .

KAKO FUNCIONIRA NAŠ ORGANIZAM NA VISOKIM TEMPERATURAMA IZNAD 30 CELZIJUSA
Naglasak je na stariju životnu dob . Starije osobe gledaju na ljeto kao na period dugotrajnih vručina koje će negativno djelovati na bolesne noge / a to se odnosi na osobe kojen imaju probleme sa venama / , zatim osobe koje imaju probleme sa tlakom / bilo visokim ili niskim / te osobe koje imaju probleme sa srcem .

BOLESNICI SA POVIŠENIM KRVNIM TLAKOM I VRUČINE
U Hrvatskoj visoki krvni tlak / hipertenzija / pogađa 10 % do 20 % ljudi srednje životne dobi a u starijim dobnim skupinama više od 65 % i to jednako kod muškaraca i žena . Neliječeni povišeni krvni tlak ozbiljni je rizični čimbenik za moždani udar , srčani infarkt i oštečenje bubrega . Ako se hipertenzija uspješno kontrolira pomoću lijekova i hrane rizik da ljetne vručine ili putovanje ugroze zdravlje bolesnika je značajno manji . Prilikom putovanja potreban je oprez – svaka promjena klime i temperature može izazvati promjene krvnog tlaka što dodatno opterečuje cirkulaciju i srce . U zagušljivim gradovima ili na otocima i mjestima uz obalu gdje ljeti vladaju gotovo tropske vručine osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka moraju biti jako oprezne . To se osobito odnosi na oboljele koji u terapiji koriste i diuretike . Zato je važno izbjegavati tjelesne napore u najtoplijem dijelu dana , piti puno tekučine , izbjegavati masna i slana jela te ograničiti unos soli . Tekučina bi trebala biti umjerene temperature / mlaka / a ne ledena i treba je piti pomalo tijekom cijelog dana . Najbolje je popiti svaki sat po čašu vode . Ako ste na moru , na plaži , na terasi ili u kafiću treba uvijek sjediti pod suncobranom ili tendom u vrijeme najveće vručine . Važno je kako smo odjeveni . Na vručini je najprikladnija odjeća od prirodnog materijala / lan ili pamuk / koja omogućuje slobodan protok zraka i isparavanje znoja što nije slučaj sa sintetičkim tkaninama . Također je važno i pokrivalo za glavu / šeširi , kape , prozračne marame / . Povišeni krvni tlak je potrebno stalno kontrolirati prije odlaska na odmor i tijekom putovanja . Ukoliko ljetujete izvan mjesta stanovanja javite se liječniku u turisičkoj ambulanti ili mjesnom liječniku gdje će te ako bude potrebno kontrolirati krvni tlak . Većina oboljelih od hipertenzije sama kontrolira tlak pomoću kučnih tlakomjera što je vrlo razumno jer je tako lakše uočiti odstupanje od normale .

NISKI KRVNI TLAK I VRUĆINE
Osobe sa niskim krvnim tlakom mogu se smatrati sigurnim za svoje zdravlje jer po svjetskim zdravstvenim statistikama njihov životni vijek je dulji . Međutim , niski krvni tlak prate neugodni simptomi kao što su vrtoglavica , zamagljenje vida , ubrzani rad srca , znojenje i šum u ušima i znojenje ruku . Za vrijeme velikih vručina i visoke vlage u zraku dolazi do proširenja krvnih žila / vazodilatacije / pa se simptomi niskog krvnog tlaka pogoršavaju . Jedan od osnovnih mehanizama kojim se naše tijelo brani od pregrijavanja je znojenje / hlađenje tijela postiže se hlapljenjem vode sa kože / . Organizam tako oslobađa suvišnu toplinu ali se gubljenjem tekućine i mineralnih tvari dodatno snižava krvni tlak . Simptomi niskog tlaka pogoršavaju se i pri naglim klimatskim promjenama i promjenama tlaka zraka što bi trebali znati bolesnici koji idu na ljetni odmor u planine / Gorski kotar i slično / . Zato je najvažnija preventivna i terapijska mjera kod niskog krvnog tlaka znati pomoći samom sebi .
1. polako ustajati iz ležečeg položaja i izbjegavati duže stajanje na jednom mjestu
2. provoditi umjerenu tjelovježbu
3. izbjegavati izlaganje prevelikoj vručini / preporuča se ići na plažu rano ujutro ili kasno poslijepodne /
4. piti dovoljno tekućine / litru i pol do dvije litre dnevno /
5. kod jakog znojenja osim tekućine potrebno je nadoknaditi sol i minerale pa je nabolje piti čajeve ili mineralne napitke
6. konzumirati što više voća koje sadrži kalij / banane , marelice , breskve / a od povrča ono bogato kalijem i vitaminom C / rajčica , špinat , salata , paprika , mrkva , zelje /

SRČANI BOLESNICI I VRUČINE
Osobe koje boluju od teških srčanih bolesti za vrijeme vručih ljetnih mjeseci moraju biti osobito oprezne . U tu skupinu spadaju oni koji su doživjeli srčani infarkt u posljednjih 6 do 8 mjeseci , te bolesnici koji boluju od
1. kroničnog popuštanja srca /dekompenzirano ili subdekompenzirano srce /
2. bolesnici koji pate od kardiomiopatije / bolest srčanog mišića /
3. nestabilne angine pektoris
4. razvijenih teških srčanih aritmija
Srčanim bolesnicima općenito smetaju ekstremne temperature / izuzetno visoke ili niske / i veliki tjelesni napori te je najbolja preporuka da provedu ljeto zaštičeni od sunca i žege uz lagane šetnje , plivanje i odmaranje . Pri tome se moraju obavezno pridržavati svakodnevnih terapijskih uputa i uzimati redovito svoje ljekove . Ukoliko se ipak odlučite na put prije odlaska obavezno obavite liječnički pregled kako bili sigurni da možete otići na ljetovanje bez neugodnih iznenađenja po zdravlje .

Koliko god je potreban za obnovu fizičkih i mentalnih snaga ljudski odmor je puno više od pukog odmora tijela . On je obnova duhovnog bića , izvor opuštanja i radosti – drugim riječima pravi odmor nije besposličarenje već uvijek mora biti oplemenjen raznovrsnim sadržajima , tj . mora biti povezan s nekom vrstom obogačivanja duha . Za odmor je potrebno da čovjek u sebi nosi mir i slobodu u svojoj naravi . Napeta osoba se ne može odmarati jer često samu sebe umara . Također nam Isus preporučuje : dođite k meni svi umorni i opterečeni i ja ću vas odmoriti kao što nam često u svojim propovijedima i na seminarima savjetuje pater Mijo Nikić .

Dr . med . DUBRAVKA TONKOVIĆ
Specijalista anestezije i reanimacije – emeritus