"Bijah bolestan i pohodiste me" (Mt 25,36)

060 9012

cijena poziva 6,25 kn

Operator: Moj telekom d.o.o., Trg K. ćosića 11, Zagreb mb 02497913 - tel.: 01/3659-085

Pozivom pomozite siromašnima i napuštenima

Božić - Blagdan mira i radosti

Božić – Blagdan mira i radosti

Autor: Vitomir Zečević  Zaklada “Biskup Josip Lang”

Ovim razmatranjima o Božiću i božičnim običajima autor želi ukazati na živu i snažnu duhovnu dimenziju naših hrvatskih kulturno-tradicionalnih običaja i založiti se za njihovo očuvanje. Da ti običaji i dalje budu svijeće u našim noćnim jurnjavama, svijeće koje nam donese Svjetlost – radost i mir.

Božić je blagdan mira i radosti. Slavi se oduševljeno i otvorena srca. Istina da čovjek čovjeka daruje od pamtivijeka putuje svijetom i vremenom šireći radost i bogateći ljudska srca. Njezina božanska, besmrtna dimenzija ostvarila se onoga dana kada je Bog susreo čovjeka u Razveselitelju svijeta, svome Sinu Isusu, u kojem se njegova Riječ utjelovila među ljudima. Bio je to dugo očekivani susret, koji se stalno iznova događa u našem srcu. Taj susret dao je nama ljudima božansku dimenziju i podario vječni život.

Vjernici diljem svijeta vole slaviti Božić, pa tako i hrvatski vjernici koji imaju jednu od najbogatijih božičnih tradicija u Europi, a koja se polako danas, nažalost, zaboravlja. Ta tradicija pisana je s radošću, koja dolazi iz srca. Kad radost krene, pjevaju se u našem narodu predivne božične pjesme, jedna ljepša od druge, a svaka od njih svjedoči daje u svakom blagdanskom božičnom običaju ugrađena duhovna dimenzija. Božić je toliko zaživio u našem društvu da ga slave i oni koji ne poznaju njegovo teološko i vjerničko značenje, a time i ne slute daje to najveći dar što gaje Bog učinio čovjeku kad je odlučio roditi se kao ljudsko dijete.

CIJENA

5,31